La crisi del coronavirus liquida en sec la temporada de calçotades

El decret d'estat d'alarma ha liquidat en sec la temporada de calçotades. Fins ara la producció era òptima, però el confinament i tancament de restaurants l'ha estroncat. La IGP calcula que es perdrà un 25% de la producció mentre els restauradors es quedaran sense els beneficis de l'últim mes de la temporada de calçotades.

És només un dels restaurants de la zona de l’Alt Camp que des de dissabte ha hagut de tancar portes per les mesures decretades per fer front a la crisi del coronavirus. Brases parades i taules buides en un moment en què a la zona d’origen de la calçotada s’ha acabat en sec la temporada de turisme gastronòmic. Només aquest restaurant esperava el cap de setmana passat uns 600 comensals. El cuiner ho tenia tot preparat però dissabte es va veure obligat a tancar.

ES PERDRÀ UN 25% DE LA PRODUCCIÓ

Els restauradors han pogut salvar els mesos de gener i febrer però el final de temporada amb menjadors tancats els suposarà pèrdues milionàries. I sense restaurants, un dels principals consumidors, també cau la demanda pels productors que veuen en el confinament i el tancament de restaurants per la crisi del coronavirus, el final sobtat de la temporada de calçots. Només la cinquantena de productors de l’IGP Calçot de Valls calculen que perdran el 25% de la producció i contemplen demanar ajuts a la Generalitat.

Fins el sotrac del coronavirus la producció de calçots d’aquesta temporada anava a ritme de rècord i l’IGP esperava arribar als 18 milions de calçots. Ara ja no serà possible però, amb resignació els productors ja miren cap al futur. Alguns han començat a plantar els cebollins que es convertiran en el calçots del proper hivern.