Valls celebra la Candela amb la mirada posada a les Decennals

Els vallencs han celebrat aquest cap de setmana la festivitat de la Mare de Déu de la Candela amb la mirada ja posada a la celebració de l'any vinent, la festa gran de cada deu anys a la capital de l'Alt Camp, les Decennals. A les tradicionals benediccions de candeles i representació de la Moixiganga s'hi ha afegit enguany el ball de diables, que després de suspendre l'actuació prevista l'octubre per Santa Úrsula, l'ha portat a la festa major d'hivern a Valls.

A un any vista de les Decennals, els vallencs i vallenques van omplir l’església de Sant Joan d’emotivitat en la tradicional benedicció de candeles que anualment il·lumina la celebració de la festivitat de la copatrona de Valls. És l’acte previ a una processó pels carrers del nucli històric de la capital de l’Alt Camp que culmina, de retorn al temple, a l’ofici de la Mare de Déu de la Candela, el punt litúrgic central de la festa major d’hivern a Valls.

Una festa de la Candela allunyada encara de la fastuositat que es preveu per l’any vinent, però que també es vesteix de cultura tradicional amb la representació anual dins l’església de Sant Joan de la Moixiganga de Valls. Un balls que recrea 11 quadres plàstics  inspirats en els retaules de l’Església de Sant Joan i que representen la passió de Crist. Una Moixiganga que des del 2008 porta la representació a  l’església de Sant Joan, sent, pel seu rerefons religiós, un dels pocs elements del seguici cerimonial de Valls que pot ballar dins el temple.

Tot i que no és habitual, la Candela d’enguany a Valls també va tenir el foc com a protagonista. Els diables de Valls van traslladar la celebració del seu tradicional correfoc de Santa Úrsula, posposat a l’octubre, a la festa de la Candela. Els diables de Valls i les bèsties de foc (drac i bou de Valls) van actuar acompanyats del Bou de foc del Vendrell, diables de la Ràpita i Diables de Foc i Gresca de Tarragona.

 A banda de passejar el seu foc pel Barri Antic, les forces infernals van representar també el Ball Parlat que recrea la baixada als inferns i conversió de Llucifer i escenifica l’eterna lluita entre el bé i el mal amb la victòria final de l’arcàngel que retorna els diables al cau d’on han sortit.