La Festa de la Calçotada s'amplia a tot el cap de setmana

Valls celebrarà diumenge la seva tradicional Gran Festa de la Calçotada. Enguany una festa que s’ampliarà a tot el cap de setmana, amb mercat de tastets i 'showcooking' dissabte. Una jornada que s’havia de celebrar al novembre però que es va postposar pel mal temps i que ara s’afegeix a la gran festa gastronòmica que cada any celebra la capital de l’Alt Camp. Ho fa en una edició en què la IGP celebra 25 anys d’història i en què els seus socis esperen arribar a una producció global de 18 milions d’unitats de calçots.

L’organització prepararà unes 3.000 bosses degustació amb calçots, salsa i carn per cobrir la demanda dels milers de visitants que s’esperen a Valls per gaudir d’una nova edició. La 39a de la Gran Festa de la Calçotada. En un any en què el principal patrocinador d’aquesta trobada gastronòmica serà Fruits SP, només a la demostració d’elaboració de salsa calçotada, a la plaça del Blat, es podran degustar fins a 50 litres de salsa. A la mateixa plaça els cultivadors de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls exhibiran les seves existències en un concurs de cultivadors que enguany servirà d’homenatge al soci històric de l’IGP Sebastià Banús, que va morir la setmana passada. El plat fort de la jornada però, tornarà a ser, com és habitual, el concurs de menjar calçots on una vintena de valents intentaran superar el rècord de cruspir-se més de 3 kilos de ceba en tres quarts d’hora.

La festa s’ha convertit històricament en el punt de partida d’una temporada de calçotades que activa la indústria agroalimentària i turística a la comarca de l’Alt Camp. Només la Cooperativa de Valls assegura que ven mig milió d’unitats de calçots a particulars mentre la Cambra xifra en 600.000 el nombre de calçotades privades i a restaurants que es realitzen a la comarca durant la temporada.

Coincidint amb la celebració dels seus 25 anys d’història, la IGP Calçpt de Valls confia que la cinquantena de socis que la formen pugui produir enguany 18 milions de calçots, superant xifres. Asseguren que hi ajuda també la demanda exterior després que els últims anys s’hagi cuidat especialment el procés de conreu per garantir un producte de qualitat seguint amb rigor els estàndards característics que especifica la IGP.

Enguany la Festa de la Calçotada abraçarà tot el cap de setmana. Dissabte, al Pati, es realitzarà també la jornada gastronòmica del calçot amb mercat de tastets de restauradors locals i un showcooking en què participarà el cuiner vallenc Josep Moreno, que celebra l’obtenció d’una estrella Michelin del restaurant Deliranto de Salou, que regenta. Una jornada programada pel mes de novembre i ajornada pel mal temps que també servirà per coronar el pastisser Cristian Escribà com A mic de l’Autèntica Calçotada.