La major exhibició de la història, per Santa Úrsula

S'esperava una gran diada de Santa Úrsula, però la realitat va superar qualsevol mena d'esperança prèvia. Les dues colles de Valls van aconseguir el que no havia aconseguit mai ningú. fer l'aleta al mític 3d9 sense folre. La Vella ho va rematar amb els altres dos grans castells desfolrats i aconseguint la millor actuació global de la història i la Joves va acabar signant la millor diada del seu historial.

El 27 d'octubre de l'any 2019 ja és una data escrita en lletres d'or a la història dels castells. La data en què les dues colles de Valls van fer possible i per partida doble, el que semblava impossible no fa tant de temps, coronar l'estructura més mítica de la història castellera. Aquell castell que els entesos encara no es posen d'acord si es va fer o no al segle XIX ja té dues fotos al segle XXI.

Després d'una primera ronda que posava ja el llistó suficientment alt per part de les dues colles i on es va poder veure d'entrada per part de la Joves el primer 2d8sf descarregat mai per Santa Úrsula i una nova exhibició de la Vella sobre el 4d9 sense folre, el segon de la temporada rosada, va arribar la cursa per a ser el primer a fer l'aleta a la mítica estructura.

La Joves tenia la primera oportunitat, però els dubtes de la canalla van fer desmuntar primer un peu i després un intent que presentava bones mides, però que van desmuntar amb sisens col·locats.

Aquí la Vella va veure la seva gran oportunitat i després d'haver anunciat el 2d9 sense manilles, va canviar l'estratègia i va atacar un 3d9 net que va anar perdent la mida a mesura que pujaven, però l’escalf de la plaça va fer convèncer al tronc que era possible fins que, a un quart de tres de la tarda el mite va caure per primera vegada fent embogir una plaça del Blat plena a vessar.

Amb la colla rival eufòrica i després d'haver descarregat un 4d9 folrat per a asserenar els ànims, els vermells van dur a terme el que segurament va ser el millor intent vist mai sobre el mític 3d9. Tot i això, els problemes que va tenir la canalla per a arribar a la seva posició va fer que el gas del tronc s'acabés pocs segons després de carregar-lo, deixant els ànims de la Joves en el punt més baix imaginable per la injustícia que s'acabava de produir. Però va ser aquí quan es va poder veure una reacció inesperada per tots els presents, la de la Joves tornant a atacar el castell, jugant-se a una carta tota la feina feta durant mesos. El castell va tornar a presentar les bones mides dels anteriors i ara sí amb una canalla que se'l va creure des del primer moment per carregar-lo i fer esclatar un costat vermell de la plaça que va viure una autèntica muntanya russa d'emocions amb final feliç.

A l'altre costat de la plaça la Vella encara no havia dit l'última paraula i ho va aprofitar per a rubricar la millor actuació castellera de tots els temps descarregant el 2d8 sense folre d'una manera excel·lent, tot i els canvis que hi va haver d’introduir després de l'anterior caiguda. Els rosats van culminar amb el pd8 emmanillat, també amb alineació inèdita, una actuació que serà recordada per sempre més.

La Joves per la seva banda va haver de renunciar al pd8 per baixar-lo un pis, però tancant la que és la millor actuació del seu historial, que també posa punt final al lideratge de Francesc Ramon al capdavant de l'agrupació.

Ara les colles vallenques només tenen la darrera cita del calendari diumenge vinent a Vila-Rodona, on s'espera una diada tranquil·la de final de temporada.