Valls puja l'IBI i vincula la taxa d'escombraries al nivell de reciclatge de les llars

Valls encarirà l’any vinent l’Impost de Béns Immobles. A l’augment d’un 3% del valor cadastral dels immobles imposat des de l’Estat s’hi haurà d’afegir l’increment en un punt i mig que aplicarà el consistori al tipus de coeficient. També s’encarirà d’entrada la taxa d’escombraries, però en aquest cas la proposta d’ordenances fiscals de l’actual equip de govern incorpora bonificacions que premiaran la recollida selectiva i que podran abaratir fins a la meitat el cost total el rebut de la brossa.

 Valls encarirà l’any vinent el cost del rebut dels dos principals impostos fiscals, l’IBI urbà i la taxa d’escombraries. En el cas de l’Impost de Béns Immobles, la proposta de noves ordenances fiscals de l’equip de govern preveu incrementar en un punt i mig el tipus de coeficient, un augment que coincideix amb la previsió d’augment a finals d’any del l’IPC català. Una pujada que s’haurà de sumar a l’increment d’un 3% del valor cadastral dels immobles imposat per la revisió estatal dels cadastres.

Pel que fa al rebut de les escombraries, la taxa domiciliària es fixarà en 129 euros, un 13% més que en l’actualitat. Un increment que coincideix amb l’encariment del cànon per la gestió de residus.

De fet, la proposta de l’equip de govern contempla bonificacions substancials per als veïns que acreditin que realitzen recollida selectiva. Aquests podran reduir el cost del rebut acreditant que fan recollida selectiva (pagarien 103 euros), utilitzant la deixalleria de forma habitual(el rebut baixaria fins el 77 euros) i realitzant autocompostatge a casa (que situaria el cost de la taxa en 64,50 euros), sempre sumant els diferents supòsits. Uns incentius que busquen activar la recollida selectiva per ajustar l’índex de la mateixa a Valls dins els estàndards que marca la Unió Europea.

La nova taxa d’escombraries també preveu reduir la taxa entre un 9 i un 30% als aparcaments i incrementar-la a grans superfícies o activitats generadores de major volum d’escombraries, que podran arribar a doblar el rebut actual. D’altra banda, les noves ordenances també contemplen ampliar a tot el terme municipal les bonificacions per rehabilitacions d’immobles fins ara circumscrites al centre històric i la gratuïtat del servei de bus urbà. La proposta de l’equip de govern es debatrà el proper dimecres en un plenari extraordinari.