Torredembarra recupera el seu llegat de gravats

Ja feia temps que l'Arxiu Municipal de Torredembarra investigava l'estret vincle entre la vila i el món del gravat. Ara, la recerca ja té els seus fruits. Entre els anys 50 i 70 va proliferar notablement la creació de xilografies, és a dir, gravats fets a partir de tacs de fusta, i no és pas casualitat.

Tot plegat es deu al fet que un expert en la matèria, Antoni Gelabert, estiuejava ben a prop de la Torre. Justament allà, a Cal Garlanda, s'hi reunien artistes a qui Gelabert ensenyava l'art del burí i la calcografia.

Gravats TDB

Creacions d'artistes com Antoni Gelabert Casas, Jaume Pla Pallejà i Francesc d’Assís Casademont Pou “Le Vieux”, entre altres artistes, s'han recollit al llibre "El gravat de Torredembarra (1949-2004)" i ara, l'Arxiu Municipal els exposa al públic fins a finals de gener. Entre les peces, s'hi poden veure tan estampes, on Torredembarra n'és protagonista, com les matrius d'algunes d'aquestes creacions.

Entre aquestes obres també n'hi ha d'artistes amateurs, locals. Veïns que van apuntar-se a una de les dues escoles de gravat que van arribar a coexistir en un mateix moment. Gairebé tot aquest patrimoni de gravats xilogràfics i matrius que ara s'exposa es custodia a l'Arxiu Municipal de Torredembarra, on és consultable per a tothom que s'hi vulgui apropar.