Torredembarra recorda els 90 anys de la Segona República

Torredembarra ha commemorat el 90è aniversari de la Segona República amb un acte al Patronat Antoni Roig. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de familiars dels regidors que van constituir el consistori  republicà torrenc l’any 1931. Un exercici de memòria històrica que ha ajudat a desenterrar el passat, sovint silenciat, del municipi.

Amb l’acompanyament musical de Siscu Aguilera, Nando Taló i Guillem Anguera, els historiadors Jordi Suñé i David Morlà han transportat els assistents a la Torredembarra de l’abril del 1931. Llavors van tancar escoles i fàbriques i es va celebrar el nou règim democràtic amb una cercavila plena de banderes tricolor.

Poc després, es va constituir el govern municipal amb Pere Canyelles al capdavant, el primer alcalde de la República. L’esclat de la Guerra Civil i la repressió posterior van complicar la recuperació d’aquest passat, ja que els regidors de llavors van ser perseguits i silenciats.

acta republica

L’alcalde Eduard Rovira ha fet entrega als familiars dels antics regidors de l’acta del ple que va constituir l’Ajuntament del 31. Finalment, s’ha exposat una bandera que el polític tarragoní Marcel· Domingo va regalar al Centre Republicà de Torredembarra l’any 1919.