La violència de gènere, a la paperera

Demà, 25 de novembre, es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones i l’Ajuntament de Torredembarra s’hi sumarà amb una campanya que convida als seus veïns i veïnes a dipositar, simbòlicament, el masclisme a la paperera. Des de principi d’any, s’han registrat 12 denúncies per violència de gènere al municipi. Des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones adverteixen, però, que és una xifra allunyada de la realitat i que les restriccions a causa de la pandèmia han fet créixer, especialment, els casos de violència intrafamiliar.

Atenció a les Dones de Torredembarra aregistra  49 persones víctimes de violència masclista. En aquest sentit, la Policia Local ha sumat 12 denúncies, 2 menys que l’any anterior. En 8 dels 12 casos, les víctimes convivien amb l’agressor i 7 d’elles han demanat ja una ordre d’allunyament. Cinc dels dotze denunciats ja comptaven prèviament amb antecedents penals. Des del SIAD, i també des de la Policia Local, adverteixen, però, que aquestes xifres no s’ajusten del tot a la realitat. Moltes víctimes han viscut confinades amb els seus agressors i això ha dificultat el procés de detecció i seguiment de possibles casos.

DDR Peça Torre fa balanç SIAD

En tots els casos menys un han estat les mateixes víctimes les que han interposat la denúncia. S’ha detectat, també, un increment notable de violència intrafamiliar. Les actuacions en aquest àmbit han passat de representar un 13% de les atencions efectuades l’any passat a un 35%, enguany.

A fi de revertir situacions com aquestes, l’Ajuntament de Torredembarra està a punt d’enllestir dos plans d’igualtat. Un d’extern d’abast municipal, que es portarà a votació durant el ple del mes de desembre, i un d’intern, que s’acabarà de redactar abans que acabi l’any.

Aquest dijous es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones i és aleshores quan el consistori donarà el tret de sortida a la campanya “Diposita aquí el teu masclisme”.