Creix el reciclatge a Torredembarra durant el confinament

Si comparem el mes de març amb el del 2019, l'increment de reciclatge de paper, cartó, envasos, vidre i orgànics supera els set punts per situar-se en el 28,3%, xifra que acosta els objectius marcats des de la regidoria durant el 2020.

L'estat d'alarma i l'obligació de romandre a casa ha millorat els hàbits dels torrencs a l'hora de gestionar la brossa. El treball no inclou altres matèries que també computen per fer el càlcul del reciclatge municipal com l'oli domèstic, piles i el material que ingressa directament a la deixalleria. Això suposa que el total superaria àmpliament l'objectiu fixat d'assolir la barrera del 50% del reciclatge, l'estàndard de qualitat europeu. Al març, van generar-se 76 tones menys de rebuig que fa dotze mesos; en canvi, els envasos s'incrementen en onze, de les 18 a les 29. Les estadístiques de reciclatge a contenidors i de recollida porta a porta van anar de menys a més des de l'inici del confinament; apunten que hi ha veïns dels barris on s'imparteix el sistema a domicili que utilitzen el sistema, ara, per primera vegada.

Com no podia ser d'una altra manera, la recollida a comerços presenta una tendència antagònica arran de l'obligat tancament dels locals considerats per la normativa estatal com a no essencials amb disminucions de dos terços en cartó, orgànics i vidre durant la primera quinzena del març. Les conclusions ferilen que els hàbits de les llars, independent de les limitacions existents per la crisi, han millorat.

La poca activitat comercial evita també el desbordament de contenidors. Ara bé, remarca l'estudi que l'aportació de voluminosos dipositats augmenta, especialment durant els primers dies d'alerta i possiblement perquè molts dels ciutadans van aprofitar la inactivitat per, literalment, fer neteja a casa. Moltes d'aquestes andròmines es deixen a tocar del contenidor per por, intueixen des de la regidoria de Sostenibilitat, a entrar en contacte amb el mobiliari urbà.