L'adjudicació de les guinguetes de la platja, primer judici pel cas Torredembarra demà i divendres

 

Aquest dijous i divendres, si no hi ha variacions, l'Audiència de Tarragona jutjarà per primer cop una de les branques del cas, les suposades irregularitats en l'adjudicació entre el 2012 i el 2013 del servei de guinguetes de la platja de Torredembarra a una empresa del llavors cap local de Convergència al municipi, Gerard Montserrat, qui s'enfronta a una pena de 2 anys de presó pels suposats delictes de prevaricació, frau i exaccions il·legals. La mateixa pena que demana fiscalia pel llavors regidor de platges, Pere Font, mentre l'exalcalde s'enfronta a una petició de 3 anys per aquesta peça, on s'hauria afavorit el resultat del concurs públic per beneficiar l'empresa de Montserrat i també en la posterior gestió del servei.

Han calgut 8 anys des de les primeres denúncies el 2012 fetes a fiscalia pel PSC de Torredembarra i per una regidora d'Esquerra, per arribar al primer judici del cas de suposada corrupció. El jutge instructor del jutjat del Vendrell Josep Bosch va dividir el cas en 9 peces separades donada l'envergadura d'aquesta macrocausa, amb ramificacions incloses en el si de Convergència Democràtica, pel cas del 3% de suposades comissions il·legals, i també a altres municipis de l'estat en relació amb els contractes amb una de les empreses implicades.

masague jpg

Cal tenir en compte que Daniel Masagué pot sumar peticions de presó per les diferents causes obertes, com la vinculada a la peça 1, que es jutjarà a l'abril després de 3 ajornaments. Es jutjarà el lloguer suposadament irregular de dos locals, i pel qual fiscalia demana 4 anys i mig de presó per l'exalcalde pels suposats delictes de prevaricació, suborn i malversació de fons.

Entre els encausats d'aquesta part de la macrocausa també hi ha cinc regidors i exregidors, tres extècnics municipals, un advocat i dos empresaris. El que es jutjarà aquest any és només però la punta de l'iceberg, 2 de les 9 peces separades d'un dels casos de suposada corrupció més mediàtics de l'última dècada a Catalunya. 

Un judici amb 9 peces separades

A JUDICI
9-10 de gener de 2020 - Peça 4 - Adjudicació de les guinguetes de la platja
15-28 d'abril de 2020 - Peça 1 - Adjudicació de dos lloguers de locals

Si tot va sobre el previst, demà i divendres s'ha de jutjar la suposada irregularitat en l'adjudicació del servei de guinguetes de la platja a una empresa del cap local de Convergència. Fiscalia demana 3 anys de presó per l'exalcalde, 2 anys per l'exregidor de platges i 2 més pel líder convergent. A l'abril arribarà a judici la primera gran peça, vinculada al lloguer de 2 locals, un al barri de Clarà i un al polígon industrial.

PENDENT DE JUDICI
Peça 2 - Elecció de treballadors municipals
Peça 5 - Adjudicació del contracte de neteja viària
Peça 7 - Adjudicació del pàrquing de Filadors
Peça 8 - Finançament de la campanya electoral de Masagué
Peça 9 - Adjudicació de la gespa artificial al camp de futbol, construcció de la piscina municipal i vestidors
Seguim a l'espera de judici per la resta de peces separades del cas, com el suposat afavoriment d'un candidat en unes oposicions municipals, l'adjudicació suposadament irregular del contracte de neteja viària a l'empresa Nordvert; i la setena, l'adjudicació del pàrquing de Filadors a Teyco, l'empresa més esquitxada pel cas, i a través de la qual s'haurien pagat comissions a través de societats mercantils vinculades a l'exalcalde per valor d'1 milió i mig d'euros entre els anys 2011 o 2013. La peça 8 faria referència al suposat finançament de la campanya electoral de Masagué. També queda pendent la peça 9, l'adjudicació de la instal·lació de la gespa artificial al camp de futbol o la construcció de la piscina municipal i els vestidors.  
 
CAUSES RAMIFICADES
Peça 3 - Operació Petrum de suposades comissions del 3% a CDC
Peça 6 - Contractes d'ajuntaments amb la consultoria Efial

A banda, cal recordar que el cas té importants ramificacions fora de Torredembarra: les vinculades al cas del 3% a Convergència, investigat per l'operació Petrum, o la que tindria epicentre a l'Ametlla de Mar per diferents contractes d'ajuntaments amb la consultoria Efial. Un cas extens i complex que demà es comença a jutjar a l'Audiència de Tarragona.