La Vella regna a la Plaça de la Font

La diada del Primer Diumenge de Festes de Santa Tecla va tenir en la Colla Vella dels Xiquets de Valls la gran protagonista amb una actuació memorable gràcies al gran domini dels vallencs dels castells sense folre. Una actuació amb tres Gammes Extra de la Jove de Tarragona i amb uns Castellers de Vilafranca i uns Xiquets de Tarragona per sota de les seves intencions inicials.

Pocs dubtes quedaven, però per si quedava algú que creia que les forces s'havien igualat després de sant Fèlix més enllà d'una diada concreta, la Colla Vella va mostrar aquest diumenge que el seu regnat en el món casteller es consolida diada rere diada.

El que van fer els d'Albert Martínez a la Plaça de la Font, descarregar els dos grans castells sense folre ja assolits, no s'havia vist mai fora de l'escenari de competició de la Tàrraco Arena Plaça. I ho van fer donant una sensació de control absolut sobre les dues estructures desfolrades. Una Vella que va rubricar la seva gran actuació amb un 5d9 amb folre treballat i el pilar de sis per signar la millor actuació del curs i una de les millors de la història a tres castells.

Al costat dels rosats el Primer Diumenge va tornar a ser una diada de batalla per a una Jove de Tarragona que, tot i això, va acabar sortint de plaça amb tres castells de Gamma Extra, dos d'ells només carregats. Després d'una sortida segura amb el 9d8, els liles van afrontar un 5d9 amb folre que encara no torna a ser aquell valor segur dels del Cós del Bou, quedant només en carregat. Aquí la Jove va tirar d'orgull i convenciment per a intentar l'inèdit 4d9 amb folre i agulla, que van defensar al límit en la descarregada de l'estructura del quatre, tot i que el pilar no va poder aguantar les batzegades i es va trencar just després de la carregada. Van tancar l'actuació amb el pd7f.

L'altre castell de Gamma Extra que es va poder veure a la plaça de la Font va ser el 2d9 emmanillat que els Castellers de Vilafranca van descarregar a la primera ronda. Uns Verds als quals la manca de camises van fer descartar el castell de 10 pisos, apostant a la segona ronda per un 3d9 amb l'agulla que aquesta vegada va quedar en intent i va condicionar la resta de la seva actuació. Així les coses van completar els castells bàsics de nou i el pd7f.

I per últim la diada no va servir als Xiquets de Tarragona per redreçar el rumb de la temporada després que a la primera ronda el 5d8 que havien descarregat uns dies abans quedés aquesta vegada en intent. Després de recuperar sensacions amb el 4d8, els matalassers va afrontar un salt als castells de nou amb 3d9f que van desmuntar en dues ocasions. Van tancar l'actuació amb el 3d8 també a l'espera de poder millorar prestacions en els vuit dies que queden fins a la diada de Santa Tecla.