L'accés a l'habitatge i la llengua, les principals dificultats per als refugiats



Catalunya és la segona comunitat amb més peticions d'asil de l’Estat i només en el primer semestre d’enguany s’han rebut tantes peticions com en tot el 2018. Segons la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Tarragona però no supera el 3% de les sol·licituds.

L’administració general, les institucions locals, entitats i organitzacions humanitàries articulen una xarxa bàsica per a l’atenció de les persones refugiades, sobretot per aquelles amb menys recursos.
És el cas de la Creu Roja que, a través del programa MITRAMIS, ha atès més de 425, dels quals 232 són homes i 193 són dones refugiades des del 2016. Principalment, són homes de procedència llatinoamericana, països com Veneçuela o Colòmbia, però també de l’Est d’Europa i de Síria.

Més peticions d'asil en mig any que en tot el 2018

Actualment, la Creu Roja atén un centenar de persones en fase d’integració, per bé que en darrer curs n’han estat unes 350. Cobrir les necessitats bàsiques: alimentació, roba i atenció sanitària en són la prioritat. No obstant això, l’organització també els ofereix formació, atenció jurídica i, una essencial per tancar ferides i encarar el futur: suport psicològic.

Un dels altres puntals del projecte d’integració és garantir un habitatge. La primera acollida es fa en les 41 places dels 8 pisos dels que disposa la Creu Roja a Tarragona i després comença el periple per trobar pisos que els refugiats puguin llogar. Els alts preus del lloguer i la confusió al voltant del concepte de refugiat compliquen la cerca.

L'accés a l'habitatge i l'aprenentatge de l'idioma, principals traves de l'acollida

El programa de la Creu Roja a Tarragona presumeix d’aconseguir més d’un 70% d’inserció laboral després del període de pràctiques que finança la Diputació de Tarragona. Tot i això, una de les principals dificultats del procés d’integració és l’aprenentatge de la llengua. Consideren que en mig any de formació és pràcticament impossible aprendre català i castellà. Per això, fan una crida a la població:

Què faries tu si marxessis en un altre país? És la pregunta que ens formulen des de la Creu Roja. Ens conviden a ser més solidaris per ajudar els qui han de fugir de casa seva i, alhora, un cop de mà per teixir una societat més justa i rica culturalment.