L'Ajuntament de Tarragona no penjarà la pancarta reclamant la llibertat dels polítics presos

L'Ajuntament de Tarragona no penjarà la pancarta reclamant la llibertat dels membres independentistes empresonats. En Comú Podem s’abstindrà a la votació del ple de demà sobre la instal·lació d’una pancarta amb el lema ‘Llibertat presos polítics’ i per tant aquesta moció no tirarà endavant. El grup municipal considera que és una decisió que s’hauria d’acordar amb el consens de tots els grups.

En un comunicat, els comuns han reafirmat el rebuig a la judicialització de la política i per buscar una solució democràtica en relació al conflicte català, per respectar els drets humans i polítics dels representats. Recordem que en el plenari de demà es votarà la moció presentada per la CUP, Esquerra i Junts per Tarragona per tal de col·locar la pancarta en favor de l’alliberament dels presos.

Les pancartes: un debat obert en diferents municipis.

El debat de les pancartes fa temps que dura a diversos municipis del Camp de Tarragona. On l'independentisme és majoritari, a l'Ajuntament de Valls, el Govern de convergents i republicans va penjar el mandat passat la pancarta per la llibertat dels presos polítics que es va retirar de la façana consistorial durant la campanya electoral. Una denúncia del Partit Popular a la Junta Electoral va generar un requeriment que el consistori vallenc va complir de seguida. Després de les eleccions generals i municipals però, el lema va tornar a l'Ajuntament vallenc.

A Torredembarra en canvi, la pancarta no hi ha tornat, tot i la majoria absoluta d'Esquerra a les últimes eleccions municipals. El mandat passat el Ple va aprovar penjar-la a l'edifici del castell. Va ser despenjada en diverses ocasions per grups espanyolistes fins que la Junta Electoral va requerir que es retirés després d'una denúncia de Ciutadans.

Montblanc amb 12 dels 13 regidors independentistes ha apostat per la pancarta des del primer moment, en diferents formats. Ara la que figura al balcó municipal és la que Quim Torra va penjar al balcó de la Generalitat durant la campanya electoral, on es pot llegir 'Llibertat d'opinió i d'expressió'. Anteriorment hi havia hagut una pancarta en anglès on es deia que l'autodeterminació no és delicte. Es va col·locar després que desaparegués la dels presos polítics. Montblanc fins ara no ha rebut cap requeriment al respecte. 

A Altafulla, l'anterior equip de Govern liderat per Alternativa no s'havia mostrat partidari de penjar la pancarta per la llibertat dels presos polítics, però l'arribada a l'alcaldia de l'EINA va propiciar que els republicans si que ho fessin i també que canviessin la bandera espanyola per la d'Altafulla. L'acció va tenir però poc recorregut. Membres del Grupo de Liberación Penedés i d'Alta Tabarnia van retirar-la de nit, juntament amb el llaç groc que s'hi havia posat.

A l'Espluga de Francolí, en plena campanya electoral, l’Ajuntament va retirar dels balcons de la casa de la vila les tres pancartes on es llegia ‘llibertat presos polítics’, ‘fake justice’ i ‘republiquem’. Des de llavors estan col·locades a l'edifici de davant, també municipal i on està projectat el futur ajuntament de l'Espluga. El consistori ho va fer sense cap requeriment, però sí per preservar la neutralitat política en un municipi amb clara majoria independentista de 10 dels 11 regidors.