Noemí Llauradó, nova presidenta de la Diputació de Tarragona

Relleu històric el que s'ha viscut aquest dimarts al capdavant de la Diputació de Tarragona. Per primera vegada una dona, Noemí Llauradó, presideix l'ens supramunicipal i per primera vegada aquesta presidència no està en mans de Convergència i Unió sinó d'Esquerra Republicana. L'acord arribat entre els republicans i Junts per Catalunya ha fet possible la investidura de Llauradó i ha estat criticat tant pel PSC com per Ciutadans.

D'aquesta manera, acatant la constitució i l'estatut i sense afegir la fórmula en favor de la república catalana que sí que ha utilitzat en la seva acceptació com a  diputada. Així ha començat Noemí Llauradó el seu mandat, el primer d'una dona, al capdavant de la Diputació de Tarragona. Ho ha fet després de ser escollida per majoria absoluta en primera votació gràcies als 11 vots del seu partit, Esquerra Republicana, i el 8 de Junts per Catalunya, després del pacte arribat entre les dues formacions en les darreres hores. El grup socialista, format per set membres i fins ara al govern amb els neoconvergents s'ha abstingut, mentre que Ciutadans ha votat el seu únic representant, el diputat tarragoní Rubén Viñuales.

I és que Junts per Catalunya ha acabat renunciant a mantenir la presidència de la Diputació amb el suport dels socialistes, de la mateixa manera que els últims quatre anys, per a compartir el govern al cinquanta per cent amb els republicans i fer presidenta Llauradó. Des de la formació defensen l'acord com un pacte de país i han valorat la bona situació que el nou govern torbarà la institució després de la gestió del darrer mandat.

Des dels dos grups que conformaran l'oposició a l'ens supramunicipal, PSC i Ciutadans han criticat durament el pacte arribat entre les dues formacions indepedentistes. Des dels socialistes han denunciat un acord que diuen s'ha gestat fora de Tarragona, mentre que Ciutadans ha demanat a la nova presidenta que governi per tots els habitants de la demarcació.

Unes demandes que han estat respostes per una presidenta Llauradó que ha remarcat que el seu mandat vol estar marcat per la preocupació de la institució per tots els municipis de la demarcació i per la mà estesa amb tots els grups polítics.

Una Noemí Llauradó que després de ser escollida presidenta ha anunciat que deixarà el càrrec de diputada al Parlament de Catalunya, però continuarà ocupant la vicealcaldia de l'Ajuntament de Reus.