L'edifici de la Cooperativa Obrera Tarraconense celebra 100 anys

Ho fa amb bona salut i amb la intenció de seguir reinventant-se per mantenir-se, literalment, com a far cultural de la ciutat. Els seus membres han celebrat l'especial efemèride i nosaltres hem viatjat en el temps.

És l'any 1919 i aquí no hi ha res. Solars que envolten una cantonada que desitja contemplar un s. XX sense sobresalts... De Reading a Fortuny, l'obra és de Josep Maria Pujol i Barberà. Sí, el mateix del Mercat.

La Cooperativa va sorgir fa 15 anys, el 1904, però fins ara no hem disposat de l'edifici centralitzador de serveis. Ha costat 500 pessetes i ara tenim botiga, cafè i forn. L'arquitecte va comprar els terrenys i conservem uns plànols originals del que ara, just després d'acabar-se la Gran Guerra, és una centre de consum. Diuen, però, que d'aquí a un segle serà un espai multicultural, amb un bar i un teatre. El 2019 recordarem l'abans i el després, i sortirem al carrer per celebrar l'aniversari amb actors i actrius que dramatitzaran com va ser l'inici del recinte modernista.

El muralista Miquel Wert pintarà les façanes del recinte: persones, cares i moments d'una Cooperativa supervivent capaç de reinventar-se i que s'acosta tímidament al centenar de socis.

D'aquí a deu dècades s'instal·larà un elevador per superar el desnivell des del carrer i fins al terrat. I seguirem buscant nous abonats. La Cooperativa Obrera Tarraconense rebrà la Medalla de la Ciutat i prepara un seguit d'actes musicals i teatrals per celebrar el segle de vida de la seu.