Passejada per l'espai i la història de la Savinosa

Un espai, el de la Savinosa, ple d'història situada en un emplaçament privilegiat al qual molts tarragonins no han pogut accedir mai. Nosaltres ara fem un repàs per la seva història i els mostrem alguns dels seus racons amagats que aviat han de poder tornar a obrir al públic.

Donats a la Diputació de Tarragona via testament l'any 1911, els terrenys que ocupa el Preventori de la Savinosa van veure com els seus usos canviaven dins de l'àmbit sanitari en diverses ocasions fins al seu tancament definitiu l'any 1976. Un preventori construït entre 1929 i 1932 per a lluitar contra la tuberculosi fins a l'esclat de la Guerra Civil, quan va ser destinat a Hospital de Sang per a poder atendre als soldats republicans, sobretot durant la Batalla de l'Ebre.

Abandonat un cop acabada la guerra i recuperat com a centre antituberculós l'any 1946, durant més de dues dècades va acollir centenars de nens provinents de tot l'estat per a allunyar-los de possibles contagis d'una malaltia ja considerada erradicada a finals dels anys 60. Va ser en aquell moment quan els equipaments situats entre les platges de l'arrabassada i la savinosa van tenir el seu últim ús com a espai per a acollir persones afectades per desgràcies com les inundacions de València de finals dels 60 o les del Francolí a Tarragona a principis dels 70.

Des del 1976, abandó total d'unes instal·lacions que, tot i projectes anunciats i més o menys creïbles, no van tornar a tenir una iniciativa per a recuperar-los fins a l'acord a tres parts entre Diputació, Ajuntament i Col·legi d'Arquitectes l'any 2014. Aquest va obrir la porta a la redacció d'un nou projecte per a l'espai. Gairebé cinc anys en què un Concurs va designar l'estudi encarregat de la seva redacció, en què la Diputació va descatalogar l'espai i en què, finalment aquest divendres aquest ha arribat al consistori tarragoní per a la seva tramitació urbanística definitiva.