El Camp de Tarragona lidera el creixement econòmic a Catalunya durant el 2017

 

El Camp de Tarragona lidera la recuperació econòmica a Catalunya, del 3,6%, amb una especial recuperació del sector indústrial de més del 5%, també dels serveis del 3% i un augment moderat de la construcció, que va creixent molt a poc a poc. Destaquen les pèrdues de producció del sector agrari del prop del 5%.

Segons ha detallat aquest dimarts el catedràtic emèrit de la UAB, Josep Oliver, el Camp de Tarragona pot donar la crisi econòmica per acabada, sobretot al sector serveis que no només creix en producció un 3,1% sinó que millora l'ocupació. El 2008 a les comarques de Tarragona hi havia 200mil afiliats al sector serveis, situant-se al 2017 als 212.000, superant per tant un 4,5% els nivells precrisi econòmica. Els bons resultats es produeixen, sobretot, pels serveis a la producció i en especial a l'exterior, amb xifres rècord d'exportacions al Camp de Tarragona, a més dels rècords del sector turístic. Aquest territori lidera el creixement global de Catalunya, juntament amb les comarques centrals.

Malgrat això, les dificultats per recuperar llocs de treball al sector industrial fa que encara s'hagi de recuperar més del 8% d'ocupació perduda, un 10% en el cas concret de la indústria, repte difícil pel canvi de model productiu que ha suposat la recessió, però esperançat pels serveis vinculats a la indústria.

En matèria productiva la indústria del Camp de Tarragona creix un 5,3%, amb el Tarragonès en tercera posició per darrera del Baix Penedès i el Baix Camp. La Conca de Barberà veu com augmenta el seu teixit industrial un 3,9%, mentre l'Alt Camp té un creixement més moderat, del 2,9%.

El sector primari cau fort a les zones rurals, especialment a la Conca de Barberà, un 8,8% sobretot per la pèrdua productiva del cereal, i a l'Alt Camp, un 8,1% per la davallada del sector vitivinícola. Al Tarragonès, en canvi, la producció del 2017 al sector de la fruita seca fa que la davallada sigui menor en aquesta comarca.