El Camp de Tarragona registra el seguiment més baix de Catalunya a la vaga de metges

Primer dia de la setmana de vaga a la sanitat des d'avui i fins divendres, especialment a l'atenció primària però també a hospitals i centres concertats. Les últimes negociacions no han evitat l'aturada, provocada pels efectes derivats de les retallades que han generat, asseguren els professionals santiaris, una situació assistencial insostenible.

Segons el sindicat Metges de Catalunya el seguiment a la pública, al Camp de Tarragona, ha estat del 66% i del 71% a la concertada, la demarcació amb menys participació. L'Institut Català de la Salut fixa les xifres però en un seguiment del 40% entre els metges d'atenció primària del Camp de Tarragona, i sense provocar incidències importants.

La jornada ha començat de bon matí, amb els líders sindicals concentrats a primera hora davant l'edifici de serveis de l'Institut Català de la Salut a Tarragona. Els metges denuncien una sobrecàrrega assistencial que es fa insostenible.

Al Camp de Tarragona la vaga afecta a la majoria de CAPs i consultoris locals de l'Institut Català de la Salut i centres sociosanitaris de GIPS. En aquest centre d'atenció primària de Tarragona ciutat la sala d'espera estava buida aquest matí. En un dia normal estaria plena a vessar. Avui s'han suspès bona part de les visites concertades. Aquí han treballat 2 dels 4 metges de família. La resta d'usuaris han hagut de reprogramar la visita, mentre les consultes d'infermeria si que han funcionat amb normalitat.

A la concertada, seguiment de la vaga també als centres de primària, hospitals i sociosanitaris de la Xarxa Santa Tecla, on els professionals denuncien que no se'ls té en compte en les negociacions i que malgrat representar el 20% de l'atenció primària tenen adscrits fins a 2.000 pacients per metge, front els 1.400 de la pública.

A les zones rurals de l'Alt Camp i la Conca de Barberà les visites dels consultoris locals s'han derivats als CAPS de referència de Valls, Vilarrodona, Montblanc i l'Espluga. A tot Catalunya més de 5.700 metges de primària de la salut pública i gairebé 10.000 de la sanitat concertada han estat cridats a la vaga per la falta de recursos que han provocat les retallades dels últims anys.