La maqueta de la Tarraco romana torna a ser visitable després de la restauració

Després d'un mes i mig desmuntada, aquest dimarts ha tornat a obrir-se al públic a l'Antiga Audiència de Tarragona. S'ha repintat completament, els colors tornen a brillar i els petits detalls, com els vaixells, que estaven molt danyats, tornen a lluir.

Ha estat la primera restauració integral de la maqueta moderna del món romà més important de l'actualitat, la segona més gran del món després de la Mussolini, de l'antiga Roma. Des del 2005 la reconstrucció de la Tàrraco Romana en 18 metres quadrats s'havia anat degradant, pels 12 milions de visites que ha rebut, i ja era necessària una actuació de recuperació.

La restauració de la maqueta l'ha executat el seu mateix autor, Elies Torres, durant l'últim mes i mig. El més afectat eren les cases de la ciutat romana i també els vaixells del port, més accessibles al contacte amb els visitants. Ara l'autor prepara el primer llibret descriptiu de la maqueta que es podria publicar abans de Sant Jordi, en 5 idiomes.

La maqueta és un referent pel turisme que visita la ciutat de Tarragona. Medeix 6 per 3 metres i, i es divideix en 24 parts desmuntables pel seu manteniment i possibles canvis futurs, segons avancin les investigacions arqueològiques.