La consellera de Cultura inaugura la restauració de les portes de l'orgue de la Catedral

Amb el mestre Vergés interpretant Bach les portes monumentals de l’orgue de la catedral de Tarragona s’han obert per mostrar tot el seu esplendor. Tot i que s’ha esperat fins avui per realitzar l’acte inaugural, presidit per la consellera de cultura Laura Borràs, les portes ja es podien contemplar de nou des del passat 4 d’agost,  quan es van donar per finalitzades les tasques de restauració de les mateixes, supervisades per Antonio Martínez i dutes a terme per un equip de conservadors i restauradors especialitzats en pintura sobre tela de grans dimensions coordinats per Maite Toneu. Les portes es van retirar l’any 2012, durant la quarta fase del pla director de la catedral. Llavors, el trencament del bastidor va obligar a plantejar-se la necessitat de restaurar-les.

Actualment es pot contemplar el resultat de vint mesos de treball, des de gener de 2017, que ha permès recuperar completament una peça única a l’Estat del Reinaxentisme plateresc, tant el moble que recull l’orgue com també les pintures que decoren les dues cares de les portes de 4 metres d’amplada  per 9 d’alçada, on es representa l’Anunciació, el Naixement i la Resurrecció de Jesucrist. Unes obres del pintor piemontès Pietro Polo de Montalbergo, de finals del segle XVI gairebé úniques a Catalunya.

L’arquitecte Jordi Payola i el fuster ebenista Tomàs Duaso han estat els encarregats de reconstruir els dos bastidors de fusta de cedre vermell del Canadà. Els treballs de restauració han costat 360.000 euros finançats per la mateixa catedral), però també a través de subvencions de la Generalitat i aportacions de la Diputació de Tarragona i de la Fundació Mutua.