El Palau d'Esports, 4 anys d'entrebancs per fer-lo possible

Va ser l'equipament estrella de Tarragona 2018 però també va generar dubtes abans der convertir-se en realitat. Des de la seva construcció a la gestió posterior, resumim la intensa història del Palau d'Esports.

El setembre del 2014 la Generalitat de Catalunya va encarregar la redacció del projecte de la joia de Tarragona 2018.

El Palau d'Esports s'aixecaria a la zona de l'antic camp futbol de gespa natural de Camp Clar. El govern català va assumir el cost del recinte com a suport als Jocs Mediterranis però aviat van aparèixer els primers entrebancs. La unió temporal d'empreses Dragados, Garcia Riera i Rubau va guanyar el concurs. Ara bé, abans de començar els treballs, el febrer del 2016, va renunciar-hi.

La segona opció, Copisa, Sau i Calaf, va quedar-se a un sol pas de signar però també va fer marxa enrere al mes de març. A 15 mesos dels Jocs, el Palau era tan sols un esbós.

Aquella primavera del 2016, al mes d'abril, Generalitat i consistori van optar per obrir tres concursos paral·lels: obra civil i estructura, arquitectura i instal·lació. La finalitat, garantir que s’arribés a temps, això sí, encarint el projecte en dos milions i mig. El juny del 2016 va començar per fi la construcció del Palau, amb capacitat per a 5.000 espectadors i contra el temps, a 12 mesos de la cita.

La gestió del Palau d'Esports, en mans de l'Ajuntament de Tarragona:

El Palau d’Esports Catalunya de l’Anella Mediterrània serà de gestió municipal a partir de l’1 de gener de l’any que ve. Aquest és l’acord que han arribat avui la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona. També serà en aquelles dates quan la Generalitat finalitzarà l’última fase pendent de l’equipament.

Abans d’acabar l’any se signarà l’acord perquè el Palau d’Esports Catalunya estigui a disposició de l’Ajuntament de Tarragona a partir del 2019. També serà al llarg de l’any que ve quan la Generalitat, propietat de la instal·lació, finalitzi l’última fase com posar la grada retràctil, el total del parquet o les cortines. Primer però es volen acabar d’analitzar els futurs usos que tindrà, sense determinar un calendari d’execució.

La principal funcionalitat de l’equipament serà acollir l’esport base de la ciutat i convertir el Palau en un centre de tecnificació esportiva del sud de Catalunya. A banda la Generalitat estarà al costat del consistori tarragoní per potenciar l’equipament i portar esdeveniments esportius de nivell estatal i internacional.

Com passa en aquests acords de cessió, l’Ajuntament de Tarragona es farà càrrec de les despeses de manteniment de l’equipament. S’espera que a partir de l’1 de gener del 2019 el Palau d’Esports sigui gestionat ja per Tarragona.