El Banc de Sang fa una nova crida davant del descens de donacions per la calor

Durant l'onada de calor les donacions de sang van baixar un 40% a tot Catalunya, una situació que ha provocat una reducció de les reserves. És especialment preocupant el cas de les plaquetes, ja que només es poden fer servir durant 5 dies. Ara la situació ja no és tan crítica, tot i que encara no s'ha arribat a la xifra òptima de reserves.

Durant l’estiu les donacions baixen un 30% de mitjana, però l’onada de calor va accentuar la davallada i la reducció va arribar fins a un 40%. Això va afectar especialment les reserves de plaquetes, un dels components de la sang. Són necessàries per exemple per malalts oncològics i només es poden conservar durant 5 dies. Per això, a l’hospital Joan 23 van posar en marxa donacions només de plaquetes, un procediment diferent per aconseguir major quantitat d’aquest component de la sang que amb una donació normal. Ara, la situació ha millorat, tot i que no és òptima.

Una crida que ha tingut la resposta dels donants, que han permès que les reserves augmentin, tot i que queda encara marge de millora.

Les altes temperatures fan que s’incrementi la demanda de transfusions de sang i, en canvi, es redueixen les donacions. Des del Banc de Sang expliquen que malgrat les temperatures extremes, donar sang no comporta cap perill. Només cal prendre algunes precaucions.

L’objectiu per aquest estiu és arribar a les 35.000 donacions a Catalunya. De moment s’han aconseguit poc més de 19.000.