Velella, la medusa que ha envaït el litoral tarragoní

Centenars de meduses han arribat aquest cap de setmana al litoral tarragoní, deixant imatges poc vistes d’una gran quantitat d’aquesta espècie acumulades a la sorra de la platja. Hem parlat amb els experts per saber més sobre aquest fenomen i per conèixer aquest tipus de meduses.

Són imatges de la platja de l’Arrabassada. A simple vista no es veu res però si ens acostem a la sorra hi veiem alguna cosa diferent al normal. És la medusa Velella, l’espècie que ha arribat aquest cap de setmana a les platges d’arreu del litoral tarragoní. El seu nom ve de vela i es que aquestes meduses tenen una mana de vela al seu cos, això fa que siguin arrossegades pel vent amb molta facilitat.

De fet és tant normal que aquesta espècie està recollida en algun llibre d’estudi del litoral de casa nostra. És un fenomen natural que acostuma ha passar un cop a l’any. El que si ha estat diferent aquest cop és la gran quantitat de velelles que han arribat fins a la sorra, deixant imatges espectaculars i gairebé úniques.
Aquesta espècie és diferent a les meduses que estem acostumats a trobar-nos a les nostres platges. Les Velelles no tindrien als seus tentacles el verí que tenen les meduses que ens provoquen una urticària si ens toquen a la pell. Tot i això els més petits o els que tenen unes pells més sensibles si que haurien d’anar en compte si les troben a dins l’aigua o si encara estan vives a la sorra.

En moltes platges ja han retirat aquestes meduses acumulades. En altres encara no i en queden els esquelets. Les restes no tenen cap perill i és més un fet estètic la seva retirada. Per molts l’arribada de les velelles els va suposar un gran banquet.