Intel·ligència artificial per millorar el diagnòstic del càncer de mama

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha desenvolupat quatre algoritmes d'intel·ligència artificial propis. Aquests han permès millorar el diagnòstic del càncer de mama, el més freqüent en dones, a partir de la quantificació de quatre biomarcadors. Aquesta tecnologia s'ha aplicat ja en 600 possibles casos de càncer de mama als diferents hospitals catalans, entre ells l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

El sistema facilita que el recompte de biomarcadors sigui més ràpid i que els diagnòstics siguin reproduïbles i de màxima precisió. Tot i l'agilització del procés, els professionals després confirmen que el recompte que ha fet l'escàner sigui el correcte.

Aquests algoritmes s'han desenvolupat en el marc del projecte Digipàtics, el qual, ja ha permès digitalitzar més de dos milions de vidres amb preparacions histològiques, és a dir, mostres microscòpiques de teixits i cèl·lulesAixò no s'atura aquí. De fet, l'ICS també ha firmat un conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya per desenvolupar algoritmes que millorin el diagnòstic del càncer de pulmó a partir d'enguany.