El Pla Integral de la Part Baixa preveu 25 accions els pròxims anys per revitalitzar la zona

WhatsApp_Image_2024-02-02_at_13.08.18.jpeg

La Part Baixa del futur està una mica més a prop després de la presentació aquest dijous del document definitiu del Pla Integral d'aquesta zona.

Es tracta d'un full de ruta que va començar a caminar fa dos anys amb una diagnosi de la Part Baixa i que va prosseguir amb períodes de participació ciutadana que han servit per redactar-lo.

El resultat, 25 mesures agrupades en quatre grans blocs millorar la vida al barri, la convivència, el gaudí i el teixit econòmic.

Accions projectades a curt, mitjà i llarg termini i que han de servir per regenerar una zona que s'ha anat degradant amb el temps. El consistori subratlla el consens polític i veïnal del Pla.

CARRER_REIAL.jpg

A CURT TERMINI

Una de les actuacions que començarà a caminar enguany és la transformació de l'eix carrer Unió, plaça Prim i Apodaca i es destinaran 100.000 a fer un concurs d'idees.

També ho farà la transformació de les antigues casernes del carrer Santyian en un centre sociocultural i comunitari amb Centre Cívic, casal de gent gran i ludoteca. Enguany arrencarien les obres de la planta baixa i la primera planta.

Aquest 2024 també es materialitzaran els col·lectors de Torres Jordi i carrer Reial que han d'evitar les inundacions a la zona.

A MITJÀ I LLARG TERMINI

A mitjà termini, d'aquí a tres o vuit anys, s'actuarà en els espais infrautilitzats del complex de la Chartreuse generant un pol cultural que atregui gent a la zona.

Alguns dels projectes més ambiciosos que es projecten a més de vuit anys vista són la creació d'una façana marítima al carrer del Mar, un gran balcó de la Part Baixa o la transformació de l'entorn de l'estació.

CARRER_MAR.jpg

Punts com el carrer Reial, la plaça dels Infants o la dels Carros també viuran una transformació radical.

El document final contempla la possibilitat de finançar aquestes accions amb subvencions i fons europeus.

Més enllà de les actuacions urbanístiques, el pla també preveu fomentar la creació de comunitats energètiques, la rehabilitació d'edificis, la regulació dels pisos turístics o un pla contra el sensellarisme.