Gats 'microxipats' i gossos assegurats amb la nova Llei de Benestar Animal

S'estima que a Espanya, un de cada tres nuclis familiars conviu amb una mascota. A hores d'ara, hi ha més de 13 milions d'animals de companyia registrats i identificats, però no hi són tots. Amb la posada en marxa de la nova Llei de Benestar Animal aquest divendres, es crearà un cens estatal que permetrà llistar i analitzar la població d'animals domèstics del país. Més enllà de qüestions administratives, el nou reglament obliga els propietaris de gats a identificar-los amb microxip i esterilitzar-los abans que superin els sis mesos d'edat.

El text aprovat inicialment per l'executiu espanyol ara fa sis mesos contemplava l'obligatorietat de superar un curs de formació i contractar una assegurança de responsabilitat civil, pel que fa als propietaris de gossos. No obstant això, aquests dos punts no entraran encara en vigor aquest 29 de setembre perquè falta aprovar el reglament específic que ho desenvolupa.

DDR VET2

Aquesta no ha estat una mesura exempta de polèmica, ja que el redactat exclou, per exemple, els gossos de caça. Tot plegat, s'explica al text, amb l'objectiu de lluitar contra l'abandonament i el maltractament. Un seguit de mesures que per als professionals veterinaris són, només, un punt de partida.

En clau local, s'apunta directament als ajuntaments com a responsables de la recollida d'animals extraviats o abandonats, així com el seu posterior allotjament en protectores. Per això el consistori haurà de comptar amb un servei d'urgència de recollida i atenció veterinària i, en cas de no disposar-ne, es podrà comptar amb col·laboració privada.