Consells per a malalts d'Alzheimer i, sobretot, per als seus cuidadors

La vida s'apaga a poc a poc; aquesta és la trista realitat que viuen les persones amb malalties neurodegeneratives. Aquest dijous, l'Hospital Joan XXIII ha acollit una jornada dedicada a l'Alzheimer, la més coneguda de les malalties d'aquestes característiques. Neuròlegs, neuropsicòlegs, treballadores socials i psicòlogues han aprofundit en les seves experiències per aconsellar els malalts i, sobretot, els familiars.

I és que, precisament, són sovint els familiars els qui més pateixen les conseqüències d'aquestes malalties, que comporten una pèrdua progressiva de neurones, perquè els malalts no en són conscients. Els professionals han donat consells a uns cuidadors que no són professionals i que viuen el retorcés del pacient des de primera línia.

L'Alzheimer és la malaltia més coneguda, seguida del Parkinson. La primera afecta la memòria i la segona la mobilitat. També n'existeixen d'altres menys freqüents, com les demències vasculars, per cossos de Lewy o frontotemporal.

ESPERANÇA AMB PEUS DE PLOM

Sigui com sigui, el perfil recurrent és un pacient d'edat avançada, perquè el cervell, com la resta del cos, també envelleix. No obstant això, també existeixen alguns casos en gent més jove amb antecedents familiars a causa de la càrrega genètica. Amb tot, comença a haver-hi certa esperança per trobar una cura o, com a mínim, algun tractament que les freni. Això sí, sempre amb peus de plom.