Cara i creu a Tarragona

Tarragona va viure aquest diumenge la cara i la creu de la política municipal, tant pel que fa a la lluita per l'alcaldia com per la pugna per tenir representació al plenari tarragoní. La cara aquesta vegada ha estat per al PSC de Rubén Viñuales, el Partit Popular de Maria Mercè Martorell i VOX.

VIÑUALES SERÀ ALCALDE

Els socialistes tornaran a ostentar l'alcaldia només quatre anys després i ho faran gràcies a haver estat l'únic dels dos grans partits de la ciutat que ha aconseguit mobilitzar el seu electorat, ja que, tot i la baixa participació, només ha perdut 340 vots respecte al 2019, el que ha fet pujar el seu percentatge fins a aconseguir els nou regidors amb què comptarà a partir del 17 de juny.

La majoria permetrà als socialistes plantejar diversos escenaris de govern, tot i que el que sembla més clar, si més no fins a les eleccions generals d'aquest estiu, és que la formació governarà en solitari el consistori.

ASCENS DE PP I VOX

I si la victòria dels socialistes en la pugna per l'alcaldia era previsible, molt menys ho eren els resultats tant de la dreta com de l'extrema dreta.

En aquest sentit, els populars, comandats aquesta vegada per Maria Mercè Martorell van recuperar la representació mitjana al consistori dels darrers 20 anys, doblant resultats respecte al 2019. Els populars allarguen la mà per  treballar per la ciutat ja sigui des del govern com des de l'oposició i creuen que han aconseguit tornar a mobilitzar el seu electorat tradicional.

La gran sorpresa de la nit van ser els resultats de VOX que, amb un 10% dels vots, irromp amb força a l'Ajuntament amb tres regidors.

DECEPCIÓ A L'ACTUAL GOVERN

I l'altra cara de la moneda la van viure dos dels tres partits que ara mateix ocupen el govern municipal, Esquerra i la CUP. Els republicans ja van veure ben aviat que l'opció de reeditar l'alcaldia en mans de Pau Ricomà s'esvaïa, tant pels seus resultats com pels dels seus socis. Amb 4.000 vots menys que el 2019, la candidatura encapçalada per l'actual alcalde no va poder reeditar els set regidors actuals i es va quedar amb sis. Un Ricomà que va acceptar el resultat i va assumir la responsabilitat, deixant a l'aire la seva continuïtat al plenari.

L'altra gran decepció de la nit es va viure a la CUP, que contra tot pronòstic es va quedar, vuit anys després, sense representació a l'Ajuntament per una cinquantena de vots i després de perdre més d'un miler de vots respecte a ara fa quatre anys.

Els dos únics grups que van mantenir representació van ser Junts per Tarragona, que amb Jordi Sendra va mantenir els tres regidors, i Tarragona En Comú Podem que, amb Jordi Colladosegueix amb dos representants.