"Inspiradores", el nou projecte de TAC12 amb perspectiva de gènere

Si els parlem d'Elisa Cardona, és possible que el seu nom encara no els soni. Amb només 21 anys va ser afusellada després de ser acusada d'incitar a l'assassinat durant la Guerra Civil. Fou l’única dona executada pel Franquisme a la ciutat de Tarragona i la seva història, ara, es donarà a conèixer al gran públic gràcies a "Inspiradores".

És el nou projecte de TAC12 i la Diputació de Tarragona en format sèrie. Cada setmana, el programa repassarà la vida i el llegat d'un personatge femení que, d'alguna manera, resulta clau per entendre el paper de les dones en el context actual. El cas d'Elisa Cardona no queda pas gaire lluny, però aquest trajecte, amb perspectiva de gènere, també ens portarà a viatjar en la història amb casos com el de Blanca d'Anjou,  reina consort de la Corona d'Aragó.

En les primeres cinc entregues d'"Inspiradores", l'audiència també s'aproparà a la figura de Lluïsa Estivill, una monja d'esperit rebel que va penjar els hàbits per defensar els seus ideals de sanitat i educació universals.

Aquest projecte audiovisual també s'endinsarà en la trajectòria Maria Elena Maseras, Martina Castells i Dolors Aleu, les tres primeres catalanes que van accedir a la universitat. Ho van fer en el darrer terç del segle XIX i, d'alguna manera, van ser elles qui van obrir de bat a bat les portes dels màxims estaments educatius a les nenes, les noies i les dones de Catalunya.