El nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona ja és una realitat

El nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona ja està en funcionament i diumenge començaran a arribar els primers interns. Tot i que la capacitat és de 219 interns, entre diumenge i dilluns n'entraran 132 en règim de tercer grau.

Alguns d'aquests pernoctaran a la presó i altres només vindran durant el dia. És el primer centre obert que no aprofita l'edifici d'una presó ja existent; gràcies a això compta amb un disseny ambiental normalitzador sense murs o reixes i amb elements tecnològics i d'estalvi energètic.

També és el primer d'aquesta tipologia mixt; homes i dones compartiran zones comunes, però dormiran en unitats separades. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha destacat la importància de l'equipament per fomentar un model penitenciari més social i arribar a l'objectiu d'un 30% de població penitenciària a Catalunya en règim obert.

evdsgwas

El Centre Penitenciari Obert de Tarragona ha comptat amb una inversió de 14 milions d'euros. Les obres han durat tres anys i han acabat amb poc més d'un any de retard.

La proximitat amb el futur Fòrum Judicial permetrà connectar els dos edificis amb un accés exterior a la planta baixa, que farà de macroarxiu judicial. Des de l'Ajuntament de Tarragona subratllen l'impacte positiu que tindrà en la ciutat.

Pel que fa a l'antiga presó de Tarragona, ara que quedarà buida, el Govern continua estudiant instal·lar-hi les dependències territorials de la Generalitat. Tot i això, encara no hi ha terminis.