Castells amb accent anglès

 

A ningú se li escapa que els castells són el símbol més internacional del Camp de Tarragona. Aquesta tradició de casa nostra és un dels principals reclams per molts visitants que arriben al territori cada any, especialment durant els mesos d'estiu; el més habitual és mirar-los a peu de plaça, en una diada, o bé de forma més propera, en un assaig.

El que no tothom té és la sort de poder fer castells i no pas contemplar-los; qui sí que han estat uns afortunats són una cinquantena d'estudiants d'universitats dels Estats Units que en aquests moments es troben d'intercanvi a Barcelona. La visita a la Tarraco romana incorporava una experiència immersiva a la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Si veure els castells ja impressiona, ser-ne partícip és encara més espectacular.

Els estudiants nord-americans han après com de divertida pot ser aquesta activitat, a banda dels valors que transmet. Els castells poden caure; estaven avisats. Però calia superar la por per gaudir d'una oportunitat única.

Un pilar de tres era l'estructura més difícil feta pels universitaris estatunidencs; això ajuda a prendre consciència de com difícils són els castells, especialment els de gamma extra. Qui sap si ara els Estats Units poden ser el pròxim país internacional a tenir colla castellera.