El Concurs més curt de la història?

Tant el 2016 com el 2018, totes les colles participants en la jornada de diumenge van fer, com a mínim, una actuació en solitari, arribant als 38 intents de castells en solitari fa sis anys i als 30 en la darrera edició.

Una xifra que es podria veure reduïda en gran part en aquesta edició, més si comptem que vuit de les dotze colles participants no han ni intentat enguany el castell mínim per actuar en solitari, el 4d9f. De fet, una previsió optimista deixaria en quatre les colles que no actuaran en solitari, poden ser encara més, i situaria la xifra en poc més d'una vintena d'intents al final de la jornada, deu menys que ara fa quatre anys.

Cal tenir en compte que cada castell en solitari pot ocupar, de mitjana, uns deu minuts d'una actuació global, que al 2018 va arribar a les sis hores i quart.

Una situació, que a més de la reducció de temps de Concurs que suposaria, també augmentarà la dificultat per a les colles d'intentar castells límit ara mateix, com el 5d8 o el 3 i el 4d8 amb l'agulla, en ronda conjunta.

Des de l'organització del certamen són conscients de la situació, però diuen que no variarà en excés respecte a altres edicions, descartant de moment rebaixar el castell límit per a actuar en solitari.

DISSABTE I TORREDEMBARRA, PITJOR

La situació és encara més evident a la jornada de dissabte, on cap de les 18 colles classificades ha intentat enguany el castell mínim, el 3d8, i només cinc el castell inferior, el 4d8. És per això que la vintena d'actuacions en solitari de les darreres dues edicions es podrien veure reduïdes per sota de la meitat.

I situació similar la que es viu a Torredembarra on només dues colles de les dotze participants, els Nois de la Torre i els Castellers de Berga, han assolit enguany un castell igual o superior al 7d7, castell límit en aquesta jornada per actuar en solitari.

De fet, només una més, els Castellers d'Esparreguera han aconseguit un castell de la gamma alta de set, el que fa suposar que les actuacions en solitari estaran molt per sota de la quinzena habitual en aquesta jornada.