Espanya permetrà la participació de Kosovo a Tarragona 2018

Tot i que no la reconeix oficialment com a país sobirà, l'Estat permetrà que els esportistes kosovars debutin als Jocs Mediterranis, un dels objectius, des de fa temps, de l'equip organitzador de la cita esportiva.

Tarragona 2018 va marcar-se al seu dia dos reptes geopolítics, la presència d'Israel i Palestina, i la participació de Kosovo als Jocs Mediterranis. El primer intent va caure del sac dels desitjos el passat novembre. En canvi, sí que veurem desfilar els esportistes kosovars durant la cerimònia d'inauguració al Nou Estadi.

El Comitè Organitzador mai ha amagat que compta amb Kosovo. Fins i tot al mateix web dels Jocs apareix com a membre oficial del Comitè Internacional i com un país més de la resta de territoris de la mediterrània. Ara bé, calia que el Consejo Superior de Deportes desencallés la situació. Espanya és l'única gran potència europea, a excepció de Rússia, que no reconeix oficialment Kosovo. L'Estat, en canvi, permetrà l'entrada al territori dels seus integrants.

Kosovo va néixer com a estat sobirà fa només 10 anys i disposa del reconeixement de 111 països de les Nacions Unides. La desintegració de Iugoslàvia va derivar en la guerra de Kosovo, l'any 99, i en la independència unilateral el 17 de febrer de 2008. Cal veure com aplicarà el vistiplau Espanya. Fons externes consultades ens expliquen que es formularan visats temporals amb el permís limitat per desplaçar-se a Tarragona 2018 i abandonar el país en acabar-se els Jocs.