Com quedarà el servei de trens amb l'arribada del Corredor Mediterrani?

Quan estem a pocs mesos, en principi, de la posada en marxa del Corredor Mediterrani entre Tarragona i Vandellós, aquesta continua generant incerteses al territori. El principal motiu, la manca de concreció pel que fa a les infraestructures complementàries al nou traçat ferroviari

Després de diversos incompliments de calendari en els darrers anys, aquest passat dilluns el ministre de Foment Íñigo de la Serna refermava el compromís del govern central de posar en servei aquest 2018 el tram Vandellós-Tarragona del Corredor del Mediterrani, el que comportarà l'abandonament de l'actual via de sentit únic i el desviament dels trens tant regionals com de llarg recorregut al nou ramal que connectarà amb l'estació del Camp de Tarragona.

Una nova actuació que per una banda canviarà el servei ferroviari a nombrors municipis del territori i que, per l'altra, encara deixa múltiples interrogants respecte al futur del servei a causa de les infraestructures encara pendents de projectar.És el cas de la ciutat de Tarragona, que veurà, com a mínim d'entrada, com els darrers trens de llarg recorregut que encara passen per l'estació del centre d ela ciutat, els Euromed que connecten amb València i Alacant, deixen de fer-ho per a arribar ara al Camp de Tarragona. Una situació que s'espera solucionar mitjançant noves connexions que permetin l'arribada de l'alta velocitat al centre, però que encara són en un estadi molt inicial del seu projecte.La preocupació principal doncs es torba amb la sortida d eles mercaderies del Port de la ciutat un cop entri en funcionament el tercer fil ferroviari. Des del consistori continuen apostant per la rehabilitació de l'antiga línia Reus-Roda per a fer possible que aquestes no continuïn travessant la costa tarragonina.

També esperant la connexió del municipi amb la nova línia d'alta velocitat, sobretot en els trens que van cap al sud, es troba Salou. Per fer-ho esperen que es faci realitat el nou ramal projectat des de l'estació Salou-Port Aventura fins a la connexió amb el nou traçat a Vila-seca. La principal preocupació però del consistori salouenc es fixa en el desmantellament de les vies de la líneaactual que quedaran en desús a partir de Port Aventura, i que han de permtere una revolució urbanística a la ciutat

Un projecte de desmantellament que es troba amb l'oposició de les plataformes en Defensa del transport públic, que reclamen que no es desmantellin les vies per aprofitar-les en un futur projecte de tramvia que connecti diferents municipis del Camp de Tarragona. En aquest sentit, el diputat d’En Comú Podem i alcalde d'Altafulla Fèlix Alonso va presentar la setmana passada una pregunta al Govern en que l'instava a no dur a terme aquest desmantellament al·legant la pèrdua de servei que patirà el territori.On no notaran cap variació amb el servei actual de passatgers amb l'entrada en servei del nou Corredor és a la ciutat de Reus, ja que els serveis de rodalies i regionals no es veuran afectats, i els trens de llarg recorregut continuaran prestant servei des del Camp de Tarragona. Una estació que des del consistori reusenc manifesten no dona el servei necessari a la ciutat, com tampoc creuen que ho farà la nova de Cambrils, situada en el nou traçat. És per això que continuen reclamant la construcció de l'estació intermodal que s'ha de situar al sud de l'aeroport, i de la que fa més dos anys no es tenen notícies.

Una reivindicació al voltant de l’estació intermodal que també en els darrers dies ha fet arribar al Congrés el grup del PSC. Des de les files socialistes creuen que aquest incompliment és un més al voltant de tot el projecte ferroviari al Camp de Tarragona.

Una sèrie de demandes que des del grup Popular al Congrés creuen que han estat escoltades per part d’un govern que ha donat compliment a aquelles que han comptat amb consens per part del territori.

Així doncs, el territori està a l'espera primer de en quin moment d'aquest 2018 es compleix el darrer anunci fet per Foment per a una entrada en funcionament del Corredor que no suposarà ni molt menys el final de les reivindicacions del Camp de Tarragona en matèria ferroviària.