No va ser aqüeducte de servei, sinó un monument

Investigadors de l'ICAC han identificat el primitiu aqüeducte de Tarraco que permetia portar aigua del riu Francolí a Tarragona sense necessitat d'utilitzar el Pont del Diable. Amb aquesta troballa d'època romana republicana, els investigadors dedueixen que el Pont de les Ferreres es va construir només com a símbol d'ostentació de poder, és a dir, per visibilitzar un gran monument.

Pel que fa al traçat del viaducte es pot seguir de manera discontínua pels termes municipals de Vallmoll, Els Garidells, Perafort, Els Pallaresos i Tarragona. En tot aquest trajecte es van construir diversos ponts, com el de les Ferreres, i d'altres com el del Tupino, que fins ara no s'havia documentat.

En les recents excavacions arqueològiques, els investigadors han obert diverses cales per veure com estava format l'aqüeducte antic, que és anterior al Pont del Diable i que va quedar solapat per l'aqüeducte del Francolí.

vies 10 novembre

Ara demanen que es puguin protegir els fragments de l'aqüeducte, excavar-los i museïtzar-ne alguns d'ells, com els de la finca del Pont del Diable, on hi ha diversos trams conservats. D'aquesta manera, els visitants podrien veure part de la conducció, tant de la segona fase de l'aqüeducte com la més antiga.