Un llarg camí fins avui

L'arribada, el 20 de febrer del 2020, del caixoner Mar de l'Aneto al Port de Tarragona marca l'inici, ara fa més d'un any i mig, de les obres del Moll de Balears. L'objectiu, ampliar en 4 hectàrees l'espai destinat a l'operativa de creuers, augmentant la línia d'atracada en 700 metres. Amb una inversió d'uns 30 milions d'euros, el nou moll ha de ser el punt d'enllaç entre l'operativa actual i la de futur al contradic dels Prats, a Vila-seca.

Amb la fabricació dels caixons de formigó, de 41 metres de llarg per 17 metres d'amplada i 21 d'alçada, al mateix port tarragoní començaven uns treballs que havien de durar 14 mesos, però que s'han acabat allargant fins als 20 a causa de l'aturada del mercat de creuers provocada per la pandèmia.

La primera fase dels treballs acabava al juny de l'any passat. Ho feia després de condicionar el fons marí de forma uniforme gràcies al dragatge executat anteriorment. Va ser llavors quan es va començar a donar forma al nou moll, amb la col·locació dels 11 caixons d'un pes de 33.400 tones que conformen la seva estructura. Uns treballs de col·locació que es van allargar durant tot l'estiu del 2020.

El següent pas, l'aportació de material del fons marí per generar l'esplanada de la nova superfície. En total, 600.000 de material subministrat mitjançant la draga Zheng He, que va suposar una acceleració de les obres a inicis ja d'aquest any.

És a partir d'aquí, amb la fisonomia ja ben visible quan es procedeix al tancament de l'esplanada i la col·locació dels elements necessaris. Una operació que es fa amb una biga de formigó armat de 5,40 metres d'amplada que es fabrica in situ i segueix tota la longitud del moll exterior i interior. Una peça bàsica, on s'allotgen les defenses i altres elements auxiliars, i que sosté els 33 bol·lards de 200 tones de capacitat per a l'amarratge de les embarcacions, instal·lats al mes de juliol d'enguany.

La darrera fase de les obres ha estat la pavimentació de l'esplanada per tal d'acabar la intervenció en el nou moll, que podrà acollir dos o fins i tot tres creuers a la vegada, augmentant l'operativa de manera significativa a partir de la temporada vinent.

Ara el següent pas és la construcció de la nova terminal, que anirà a càrrec de l'empresa concessionària. Una concessió per dotze anys i que preveu una superfície de 5.900 per a una terminal que es preveu estigui operativa a partir de març de 2022.