Un llibre recollirà les tradicions gitanes de Tarragona

 

El David i la Sulamita es van casar ara fa 6 anys. A part dels records gravats a la seva memòria, també n'han quedat les instantànies realitzades per Josep Maria San Saturnino, també conegut com 'Sansa'. A través de les imatges, l'espectador pot resseguir els diferents moments d'aquell esdeveniment, especialment important per a la comunitat gitana.

Sens dubte, un dels fets més rellevants per a la comunitat en la jornada del matrimoni és la prova del mocador. Una 'juntaora' acreditada realitza la prova a la dona que s'ha casat. A través del mocador, determinarà si ha arribat verge al matrimoni. Si així ho certifica, hi haurà una gran celebració.

La mostra 'giTanos-giTanes' recull alguns dels dies més especials per aquest col·lectiu de la ciutat. Més enllà de l'enllaç, les imatges també pretenen explicar, per exemple, com és la festa gitana, com funciona l'art del 'roneo', és a dir, de lligar, o com viuen ells el llançament de pètals al riu Francolí o al mar Mediterrani el 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano.

Fins ara, aquestes imatges es podien veure a l'Espai Turisme de la capital del Tarragonès. Ara tornen al laboratori d'en Sansa per convertir-se en un llibre amb el qual, com l'exposició, es vol apropar i desestigmatitzar aquesta comunitat especialment present a la Part Alta.