Una ampliació de govern amb dos anys d'història

Avui  es compleixen dos anys de la imatge de Pau Ricomà prenent possessió de l'alcaldia de Tarragona. I és aquí on comença el compte enrere per arribar al pacte de govern segellat aquest migdia.

El suport de Junts per Tarragona i la CUP a la investidura ja va obrir la porta a la seva hipotètica entrada al govern.

PRIMER NOMÉS AMB LA CUP

El primer pas del govern d'Esquerra i En Comú Podem en aquest sentit va ser amb les regidores anticapitalistes. Tot un seguit de negociacions que es van allargar durant més de sis mesos, des de l'estiu del 2019 fins a finals d'any, amb diferents moments en què el pacte semblava a prop de tancar-se, però sense que acabés d'haver-hi mai una proposta concreta damunt la taula.

D'aquestes primeres negociacions és d'on va sortir la base de l'acord posterior, amb el document d'una cinquantena de punts proposat per la CUP.

A partir d'aquí l'explosió d'IQOXE primer i l'esclat de la pandèmia després refreden les possibilitats d'una ampliació a inicis de 2020. Tot i això, el suport dels dos grups al govern continua materialitzant-se amb els diferents pactes en grans temes de ciutat com els pressupostos.

JUNTS ENTRA EN JOC

No és fins a finals de l'any passat quan aquesta opció comença a agafar força de nou i ho fa aquesta vegada amb Junts per Tarragona dins el tauler de joc. La formació encapçalada per Dídac Nadal, president de l'empresa de Mercats Municipals des del primer moment, es va oferir al govern per a treballar des d'on fes falta en un nou executiu.

ELS COMUNS VETEN A JUNTS

Aquesta situació obre les portes a un 2021 on Esquerra ha estat negociant a dues bandes tant amb Junts per Tarragona com amb la CUP. Ho ha fet, però, de manera separada del seu soci de govern, En Comú Podem, que des d'un primer moment només accepta les negociacions amb la CUP, tancant la porta a les polítiques de dretes que diuen duria a terme Junts.

ACORD ERC I CUP

Unes trobades que acaben el 16 de maig amb l'anunci d'un acord entre Esquerra i la CUP per a l'entrada de les dues regidores cupaires al govern. Un pacte que aquestes darreres destaquen compleix els acords defensats per la formació des de l'inici dels contactes l'any 2019.

Un pacte, però, del que es desmarca en el darrer moment Junts per Tarragona, que argumenta que no es donaven les condicions per arribar a acords en diversos punts estratègics per a la ciutat.

L’acord  doncs semblava condemnat a ser tancat entre els grups de govern i la CUP i havia de ser imminent. Les discrepàncies, però, sorgides entre els fins ara socis en els darrers dies, i les pròrrogues contínues demanades pels Comuns, han acabat desembocant en la nova composició coneguda aquest dimarts.