La URV s'endinsarà en el món dels àtoms amb l'arribada d'un nou microscopi

La URV disposa de microscopis d'alta capacitat com aquest, el FESEM-FIB, que obté imatges d'alta resolució d'un nanòmetre, la mil milionèsima part d'un metre. Ara, multiplicarem la capacitat per deu, la dècima part d'un sol nanòmetre. És el potencial del futur microscopi electrònic de transmissió d'alta resolució, el FETEM, que implementarà la tecnologia ja existent per completar una plataforma de treball conjunta.

Travessarà mostres de micres per observar què hi ha al seu interior. Detalls atòmics que es definiran aquí, a una sala ja configurada que acollirà la màquina, de quatre metres d'alçada.

La Generalitat, mitjançant els Fons Feder, costejarà el 50% del projecte, que ascendeix als 1.250.000 euros i que té com a beneficiària la URV, a més de l'ICIQ i el centre tecnològic Eurecat com a participants. El FETEM serà un atractiu per a futurs investigadors i un motiu per captivar part del talent que emigra per manca de recursos.

micro 10 juny

El Servei de Recursos Científics i Tècnics de la universitat i la Catalunya sud de recerca i investigació ja no dependrà de Barcelona, Saragossa o Montpellier, per exemple, per completar molts dels seus treballs: També retindrà empreses que podran acabar aquí les seves tasques.

Dues marques opten al concurs per a l'adjudicació durant l'estiu del futur microscopi. Es preveu que l'aparell estigui plenament operatiu a principis del 2023 i que pugui ser utilitzat per altres centres de la xarxa de recerca i investigació catalana.