La Guàrdia Civil s'instal·larà a les nuclears de Vandellòs i Ascó l'any vinent

La Guàrdia Civil s’instal•larà a les centrals nuclears catalanes d’Ascó i Vandellós l’any vinent, per fer front al risc d’atac exterior que suposa l’actual situació d’alerta terrorista, en nivell 4. S’hi desplegarà un contingent de 140 agents dels Grups de Reserva i Seguretat. Els costos aniran a càrrec de l’Associació Nuclear.

La central nuclear d'Ascó serà la segona de tot l'estat espanyol en incorporar a les seves instal•lacions un contingent de la Guàrdia Civil, amb residència inclosa, a principis d'aquest any. La prova pilot s'ha fet en les últims mesos a la central nuclear de Trillo i l'any vinent arribarà a Catalunya. L'Associació Nuclear d'Ascó i Vandellós ha invertit un milió d'euros per la caserna d'Ascó i l'any vinent ho farà a Vandellós, on el contingent arribarà el segon semestre.

Seran 140 efectius entre Ascó i Vandellós, que generaran unes despeses de manteniment per l'Associació Nuclear de 61mil euros per agent cada any, més de 8 milions i mig d'euros anuals. L’Associació Nuclear seguirà ocupant-se del control d'accessos i perímetres de les centrals amb seguretat privada. La Guàrdia Civil farà tasques per repel•lir presumptes atacs externs de forma independent als vigilants privats.