El Gremi de Pagesos de Tarragona rep la Creu de Sant Jordi

Una màxima distinció per part de la Generalitat amb la qual es reconeix entre altres facetes la tasca de preservació del ric patrimoni que atresora l'entitat. Un patrimoni que té amb Jujol un dels seus màxims exponents però que també es remunta set segles enrere, quan neix el gremi. També va rebre la creu de Sant Jordi la biòloga tarragonina Purificació Canals.

La història del Gremi de Pagesos de Tarragona es remunta a l’any 1353 amb el naixement de la Confraria de Santa Magdalena, la dels Hortolans, embrió de l’actual gremi. L’any 1402 va néixer a l’església de Sant Llorenç la confraria dels Bracers de Sant Llorenç, i l’any 1726 bracers i hortolans es van unir per crear l’actual Gremi de Pagesos de Sant Llorenç o Sant Isidre. Una entitat de pes durant l'edat mitjana per la seva funció religiosa però també d'asseguradora i sobretot, empresarial.

Actualment, l'entitat, que supera els 600 associats, manté essencialment la seva vocació religiosa. Un esperit que surt al carrer a Tarragona per Setmana Santa. En el cas d'aquest gremi amb l'aportació de dos misteris modernistes de gran valor:  el Sant Sepulcre i La Pietat, passos projectats per l’arquitecte Josep Maria Jujol, que també incorpora altres elements patrimonials vinculats a l'entitat.

Precisament, la preservació d'aquest patrimoni jujolià, però també d'altre monumental i material com la mateixa església de Sant Llorenç, seu del gremi, ha justificat el reconeixement de la Generalitat. A nivell immaterial també alguns dels balls que històricament han sortit al seguici tarragoní els ha gestionat el gremi de pagesos.