Tret de sortida del curs escolar de la COVID

Més de 115.000 alumnes i 9.000 professionals afronten al Camp de Tarragona, des d'avui, el curs més incert de la nostra història. Des del govern català afirmen que res improvisarà, que s'han adaptat tots els espais possibles per reduir la ràtio de les aules i que el pla d'acció anirà a més per acabar també amb el neguit d'escolars i especialment de familiars.

Gairebé 600 docents més que el curs anterior amb ràtios de 25 a l'educació infantil i 30 a l'educació obligatòria. Quan el pressupost ho permeti, la plantilla de professorat creixerà. Ara, cada escola reaprofita tots els racons del seu edifici. Al cas de l'Institut Martí Franquès, que celebra 175 anys, els laboratoris han experimentat millores per facilitar l'ús com a aula per altres matèries. L'aprenentatge, avui, ha començat a peu de carrer i serà una constant fins que la pandèmia s'escrigui en passat.

No som a Shangai, és Tarragona tot i que la disciplina gairebé militar és poc comuna a països mediterranis com el nostre. La distància interpersonal es respecta també als espais oberts i durant el discurs de benvinguda per als alumnes de l'ESO, els únics que han experimentat ja, al Martí Franquès, el dia 0 de la campanya 2020-2021. La direcció del centre ha explicat el dispositiu de seguretat als usuaris: els ha demanat seny i responsabilitat aquí, al mateix centre, i especialment fora d'ell. Que el missatge sigui fructífer o no marcarà la diferència entre l'èxit i el fracàs.

cole

El Martí i Franquès és el projecte educatiu amb més grups d'ESO de tot Catalunya i preveu utilitzar trams de pati per a classes a l'aire lliure. També contempla l'ús de la Quinta de Sant Rafael, a tocar de l'avinguda Roma com a mesura puntual. La ràtio per aula serà de 23 però la xifra fluctua especialment amb les assignatures optatives.

La quantitat exacta d'alumnes matriculats al Camp de Tarragona no serà oficial fins al dijous. Tot i això, hi haurà uns 400 alumnes menys a Infantil. A Primària se superarà tímidament el miler amb una reducció del 6% respecte al curs anterior amb repunts petits, en canvi, a ESO, FP i estudis postobligatoris.