Tarragona treurà llibres i roses al carrer

Fins a última hora els rebrots de la Covid-19 registrats a Catalunya han amenaçat la celebració d'un dia del llibre atípic amb què llibreters i floristes volen minimitzar les pèrdues de la suspensió de la diada de Sant Jordi el passat mes d'abril. Finalment però, seguint les recomanacions sanitàries, la jornada es podrà celebrar. Tarragona, Valls i Vila-seca són municipis de la demarcació que hi han apostat programant activitats.

Els responsables de la Llibreria la Capona ultimen els preparatius per la celebració del dia del Llibre a Tarragona. Pendents fins a última hora de les determinacions sanitàries del Procicat finalment la jornada alternativa a la diada de Sant Jordi es podrà celebrar amb condicionants. La llibreria La Capona serà un dels establiments que exposarà les novetats literàries dels escriptors del Camp de Tarragona al carrer. Ho farà en una jornada atípica però que ha d’ajudar si més no a minimitzar el cop que va suposar per la indústria llibretera la suspensió de Sant Jordi a l’abril per la pandèmia.

La jornada impulsada especialment per Ajuntament, llibreters, floristes; concentrarà quatre paradetes de llibres i dues de roses a la coca de la Rambla Nova situada entre la Font del Centenari i el monument als Herois. Allí durant tot el dia s’hi podran trobar escriptors, 25 en total, signant exemplars dels seus llibres. També al vespre hi ha previstes dues sessions de recitals poètics, a les set i a les 9, i una actuació musical, ja a les 10 de la nit, amb El último vinilo. Tot plegat amb mesures de seguretat i control d’aforament dins l’espai. L'accés a l'espai s'haurà de fer des del monument als Herois i la sortida per la Font del Centenari. A banda de la programació d'aquest dijous, la jornada tindrà un epíleg dissabte a la tarda al Pont del Diable amb quatre presentacions de llibres.

Valls i Vila-seca també

D’altra banda, Tarragona no serà l’únic lloc on es celebrarà la diada alternativa. A Valls també s’ha preparat una jornada especial dedicada al llibre i la rosa. En aquest cas però, es descentralitzarà el punt de trobada i no es concentraran les parades al Pati com de costum. En contrapartida, les llibreries obriran fins a la mitjanit i hi haurà grups musicals que amenitzaran la festa de forma itinerant al carrer. Al matí Fenya Rai i a la tarda la mitja cobla la Titaranya. També hi haurà una audició de sardanes a càrrec de la cobla Vents de Riells a la plaça Pilar Prim, davant la biblioteca, que es farà amb públic assegut i amb aforament limitat.

A Vila-seca els actes d'aquest dia del llibre especial es concentraran a la tarda i al recinte del Castell. Allí, a partir de les cinc de la tarda i fins a les omze del vespre s'han programat diverses activitats hi haurà parades de llibres i roses, una sessió de contes, música en viu amb Connexions Trio i la participació també de l'esbart dansaire Ramon d'Olzina i la colla gegantera i grallers de Vila-seca. Per la seva banda, a Salou, la festa serà essencialment virtual amb tallers per fomentar la lectura programats a través de les xarxes pels més menuts.