Presenten l'edició de la novel·la guanyadora del Pin i Soler

L’escriptor de Xàtiva Xavier Aliaga va escriure el seu nom com entre els guanyadors del premi Ciutat de Tarragona de Narrativa Pin i Soler en l’última edició d’aquest. Ara s’ha presentat l’edició de la novel·la “Les quatre vides de l’oncle Antoine”, el títol premiat. El llibre, un assaig històric documentat, recrea la vida de l’oncle de l’autor: un personatge anònim obligat a viure en la clandestinitat durant el franquisme i exiliat.

Havia de ser un dels primers actes de la programació de la tardor literària però les circumstàncies van posposar més d’un mes la presentació oficial de l’edició de la novel·la guanyadora de l’últim premi Pin i Soler de narrativa. Finalment Xavier Aliaga ha pogut la història del seu oncle, narrada a les planes de “Les quatre vides de l’oncle Antoine” en un acte senzill al vestíbul del Teatre Tarragona. Hi havia de ser també el seu predecessor com a guanyador del premi, Carles Rabassa, però  els canvis de data de la presentació no van quadrar amb la seva agenda. Sí que va glosar però, per carta, la novel·la d’Aliaga, per definir-la com una novel·la d’aventures, tot i l’evident documentació històrica que ha ocupat Aliaga en la recerca del seu passat familiar per vestir un assaig de regust històric i èpic.

La novel·la narra la vida d’Antonio Aliaga, activista antifranquista, exiliat i allistat a la legió estrangera; i ens dibuixa el context històric d’una època convulsa. Un exercici d’introspectiva històrica que defuig de les disciplines narratives que conrea habitualment l’escriptor de Xàtiva guardonat amb el Pin i Soler.

La presentació del llibre guanyador del 27è premi Pin i Soler ha coincidit gairebé en el temps amb la publicació de les bases de la propera edició del premi. Els treballs per optar al premi es podran entregar fins el 15 de gener.