La Generalitat insisteix que s'han de fer canvis en el protocol davant d'accidents químics

L’accident d’IQOXE del passat mes de gener va deixar damunt de la taula tot un seguit de demandes pel que fa a les millores en els protocols per donar resposta a un accident d’aquest tipus i per garantir una bona relació entre el territori i la industria química. Les respostes les ha donat aquest dilluns l’informe elaborat per la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’accident impulsada des del govern català i que es centra en garantir millores en àmbits com les emergències, la informació a la ciutadania, la qualitat ambiental i la salut.

Actualitzar els Plans d’Emergència a les necessitats actuals, incorporant les millores corresponents després de l’anàlisi de l’accident, i integrar-los al nou PLASEQTA 2020 amb una inversió de 7M€ durant els propers 4 anys. Aquesta és una de les principals respostes que deixa l’informe elaborat per una taula de treball tots els departaments de la Generalitat implicats en les diferents àrees d’actuació.

Algunes de les accions a dur a terme ja s’han posat en marxa o han estat anunciades les darreres setmanes com la mateixa reactivació del PLASEQTA, la incorporació de sensors i drons per a la detecció de fuites o la implementació de l’impuls de la tecnologia per a fer arribar avisos a la població mitjançant SMS entre d’altres.

En l’àmbit de la Salut destaca la dotació de més recursos al Servei d’Emergències Mèdiques amb una inversió de 750.000 euros i l’actualització dels protocols d’actuació per a l’atenció d’afectats en cas d’un accident d’aquestes característiques. També destaca una major implicació en la mesura de la qualitat de l’aire, amb millores a la Xarxa de Vigilància i una gestió més coordinada dels grups que integren la Taula de la Qualitat de l’aire. Per últim, en matèria laboral també es planteja la Creació d’una Comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona.

Des de la Generalitat assumeixen que l’accident del passat 14 de gener ha comportat un canvi de paradigma en la relació amb la indústria química i s’emplaça a una revisió a fons de les formes d’actuar.

ENCARA NO SE SABEN LES CAUSES

Pel que fa a les causes de l’accident, des del govern continuen pendents de l’estudi independent encarregat al passat 21 d’abril i del que esperen tenir resultats a finals del mes de juny. L’informe de la taula de treball l’ha presentat aquest dilluns el president Quim Torra als 28 alcaldes que conformen al PLASEQTA, així com a diferents agents socials i econòmics del Camp de Tarragona