Els busos urbans de Tarragona perden gairebé un milió d'usuaris en un mes

La reducció a mínims de l'oferta pel decret d'estat d'alarma justifiquen unes xifres històriques amb tan sols 46.000 viatges acumulats, 950.0000 menys que durant el mateix període del 2019.

Segur que qui prepara l'Excel de l'EMT mai hauria imaginat que el resultat de la taula seria el que és o pensaria que, pel camí, s'ha cruspit algun decimal. Del 13 de març al 13 d'abril, coincidint amb el primer mes de confinament i de les restriccions de l'oferta d'autobusos urbans de Tarragona, les xifres són residuals i especialment minúscules si les contraposem a les de fa només un any. Així, del gairebé milió de viatges del 2019 ens hem quedat en els menys de 50.000 de l'actualitat i en el tram inicial de l'alarma sanitària i el posterior reforç del confinament per les proximitats de la Setmana Santa: pràcticament el 95% dels usuaris han desaparegut.

DDR Peça EMT perd 900 000 usuaris Tarragona busos coronavirus abril 2020

Si espremem algunes de les xifres diàries i busquem la millor i pitjor jornada, retrocedim fins al 16 de març, el primer dilluns de crisi, i en què l'EMT va registrar poc més de 3.500 viatges. Cal tenir en compte que aleshores totes les línies continuaven operatives perquè Tarragona va suspendre la majoria d'elles a partir del 17 de març amb petites modificacions posteriors de l'oferta. El rècord en l'any anterior va fregar els 40.000 i en un dimarts 26 de març. La jornada més tranquil·la d'enguany i en què els autobusos pràcticament van desplaçar-se sols va ser la del diumenge 29 de març amb, atenció, 202 viatges, res en comparació als prop de 8.500 del 31 de març del 2019.

busos 2

Hem fet trampa obviant el dia 13, el primer dels comptabilitzats a l'estudi, perquè va ser el previ a l'anunci del govern espanyol i en què l'afluència d'usuaris va conservar una certa normalitat. Actualment l'EMT té en funcionament les línies 71 i 72 que cobreixen els barris de Ponent, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau, i la línia 73 per als veïns de Llevant que treballin en sectors essencials. Conserva el servei sota demanda per a la resta de barris i zones de la ciutat.