Els llibreters es preparen per un Sant Jordi al 23 de juliol

La tradicional festa de la rosa i el llibre es celebrarà tres mesos després de la seva data habitual. Llibreters i floristes han acordat traslladar la celebració de sant Jordi al 23 de juliol.

Ja feia dies que era evident que la crisi del Covid-19 impossibilitava la celebració amb normalitat de la diada de Sant Jordi. Aquest 23 d'abril no hi haurà paradetes ni llibres al carrer. I amb la població confinada, tampoc gent. La Cambra del Llibre i el gremi de floristes han posat però data a la celebració. Serà el 23 de juliol, tres mesos més tard de la data habitual, en ple estiu, però abans del mes fort de les vacances, l'agost, com reclamaven els llibreters per intentar salvar econòmicament l'abismal caiguda de vendes motivada pel confinament que ha arribat en un dels trimestres de l'any més sensible pel sector.

DIADA AMB QUINES MESURES?

Floristes i llibreters són conscients però que, tot i retardar tres mesos la celebració, tenint en compte l'evolució de la crisi i l'estratègia de desconfinament escalonat que es preveu, la diada del llibre i la rosa serà necessàriament diferent a totes les anteriors. S'haurà de veure fins a quin punt es podran tolerar encara en aquella data les aglomeracions de persones i quines mesures de distanciament i seguretat s'hauran d'implantar per poder treure els llibres al carrer. Malgrat tot, qualsevol opció que permeti repuntar mínimament el negoci del llibre es veu amb bons ulls des del gremi de llibreters.

I MENTRESTANT...

Amb les llibreries tancades al públic, els llibreters malviuen de les vendes on-line, o fins i tot oferint la possibilitat de guardar el llibre adquirit pel client fins que es torni a obrir la llibreria al públic. És la solució que han trobat per donar una mínima sortida a un sector cultural completament aturat per la crisi de la Covid-19.

D'altra banda, les llibreries s'afegeixen també a les diverses iniciatives que conviden a celebrar aquest 23 d'abril  la diada de sant Jordi de forma virtual a través de les xarxes socials.