La Diputació de Tarragona rebutja el 155 sense consens amb el PSC

 

El Ple de la Diputació ha expressat aquest divendres el rebuig majoritari a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució una moció de Convergència i Unió i Esquerra amb el vot de la CUP de la qual s'han desmarcat els socialistes que han presentat la seva pròpia. En aquesta afegien la petició de diàleg i evitaven el punt dels independentistes de donar suport al Govern i el Parlament a satisfer les aspiracións de Catalunya. El text del PSC però, ha rebut el vot en contra d'Esquerra, CUP i Ciutadans i l'abstenció de CiU, per tant, no ha prosperat.

També s'han aprovat dues mocions per demanar l'alliberament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural i que han aprovat tots menys Ciutadans, i amb l'absència avui al Ple del Partit Popular. Els grups havien negociat inicialment fer una declaració institucional al respecte, que no ha tingut acord unànime i que ha derivat en la multiplicitat de mocions. A la d'Esquerra i la CUP, el secretari ha fet un informe desfavorbale del punt que dona suport al mandat de l'1 d'octubre en els termes de la Llei del Referèndum i de Transitorietat Jurídica. CiU s'ha abstingut a la moció i ha presentat la seva contra l'empresonament de Sánchez i Cuixart, demanant la mediació d'Europa i denunciant la manca de separació de poders a Espanya. Esquerra i CUP hi han votat també a favor. El PSC s'ha abstingut i Ciutadans, ha votat el contra.

Els socialistes també han presenat el seu text demanant exclusivament l'alliberament i emplaçant els governs català i espanyol a dialogar. S'ha rebutjat. Ciutadans, que ha votat en contra de tots aquests textos, s'ha posicionat contra la petició d'un alliberament que depén de la Justícia.

A banda, el Ple també ha aprovat, amb el vot en contra de Ciutadans, una moció en defensa de l'escola catalana. També s'han aprovat de forma inicial les bases del Pla d'Acció Municipal del 2018 amb els vots en contra d'Esquerra i la CUP.