Nova crisi al sector de la pesca, aquest cop pel coronavirus

La baixa demanda de peix i la por al contagi pel coronavirus dalt les barques obliga els pescadors a aturar bona part de la seva activitat. Molts ja han plantejat un ERTO a les seves tripulacions i miren amb incertesa el futur immediat d'un sector especialment sensible.

Ambient tranquil aquest matí a la confraria de pescadors de Tarragona, no hi entra gairebé cap treballador i els peixaters tampoc s'hi acosten a comprar. Els pocs treballadors que hi ha es dediquen a fer tasques de manteniment, de la mateixa manera que ho fan alguns dels pescadors que s'atansen aquests dies a la confraria.

POCA DEMANDA I PREUS BAIXOS

Amb els restaurants tancats i els grans clients aturats, no hi ha prou demanda per absorbir tota la pesca que es podria obtenir en un dia qualsevol fora de l'estat d'alarma i això es reflecteix en el preu del peix, que va sota mínims. És un dels motius que fan aturar les barques, junt amb la impossibilitat de complir amb les mesures de seguretat establertes per fer front a aquesta situació.

Les distàncies dalt de la barca no es poden respectar, no es compta amb guants o mascaretes suficients i si es tenen, aquestes es mullen i queden inutilitzades. No compensa sortir a la mar i a més la por al contagi s'ha apoderat de molts dels pescadors.

TAMBÉ PRESENTARAN ERTOs

A Tarragona encara hi ha barques que surten a feinejar i porten el peix cada dia per nodrir les peixateries però la situació és molt delicada. El mateix passa a Torredembarra on les quatre barques de pesca que encara subsisteixen a la vila estan valorant aplicar un ERTO en funció de les ajudes que puguin obtenir de les administracions.

El sector pesquer reclama que se'l doni suport, que es continuï comprant peix de proximitat, de la nostra costa i que es doni sortida a les captures que es fan a les nostres confraries. La incertesa, ara mateix, però, és inevitable.