Comença un desembassament de 3 dies de la presa de Repsol per regenerar el Gaià

 

Repsol ha iniciat aquest matí el desembassament controlat del pantà del riu Gaià, al Tarragonès, a causa de la darrera llevantada, aprofitant l'aigua acumulada per millorar la salut mediambiental de l'entorn fluvial. Aquestes són imatges d'aquest matí a l'embassament, des de la presa de Repsol, al Catllar, des d'on es pot observar l'acumulació de restes del temporal.

De moment l'alliberament d'aigua és molt menor, però anirà creixent gradualment fins a arribar als 3 metres cúbics per segon, quan el cabal del Gaià és de 0,1. La mesura durarà 3 dies. Per això els ajuntaments i els agents rurals han barrat el pas al riu als municipis per on transcorre, i fan un control continuat per prevenir possibles desbordaments.

El Departament d'Interior ha emès avisos a les poblacions del Catllar, la Riera de Gaià, Altafulla i Tarragona recomanant precaució als entorns del riu per risc de possible crescuda sobtada. L'Agència Catalana de l'Aigua també fa seguiment d'aquest desembassament que s'espera que arribi a mar demà al migdia. Avui, a la zona de la desembocadura aquest era l'estat del riu, tranquil encara, tot i que ben ple d'aigua després de les pluges del temporal Glòria.

A la platja de Tamarit encara l'aigua dolça no toca amb la salada. S'espera que això passi demà. L'última maniobra per regenerar el cabal del riu Gaià es va fer el maig del 2018, va ser menor però, només va durar 24 hores amb un cabal de 2 metres cúbics per segon. Aquesta actuació està consensuada amb el titular de la presa, Repsol en el marc del conveni pel cabal ecològic del Gaià, signat el 2010.